Het term hatha is Sanskriet voor ha (zon) en tha (maan). Hatha staat voor het evenwicht tussen tegengestelden, zoals zon en maan, bewegen en verstillen, inademen en uitademen, aanspannen en ontspannen. Hatha yoga verbindt deze tegendelen. Het verbindt de buitenwereld met de binnenwereld, lichaam en geest, met behulp van de adem.

Hatha yoga staat in zijn oorspronkelijke vorm voor meer dan alleen de fysieke oefeningen. Het is een combinatie van fysieke oefeningen (asana’s), ademtechnieken, ontspanningsoefeningen, concentratie- en meditatietechnieken.
Bij het beoefenen van Hatha yoga krijgt de adem bijzondere aandacht. Daarnaast worden dynamische bewegingen afgewisseld met statische houdingen. Telkens met de adem als aandachtspunt. Hierdoor wordt je je bewust waar zich spanningen bevinden en hoe je deze met behulp van de adem kunt loslaten. Door het loslaten ontstaat ontspanning en ruimte in het lichaam en verstilling in het denken. Hatha yoga werkt met behulp van de adem van lichamelijke, naar innerlijke ontspanning en bewustwording.

Hatha yoga brengt vitaliteit, kracht, souplesse en tegelijkertijd verbinding, verstilling en tevredenheid. Het brengt BewustZijn in het moment en brengt je in contact met je ware zelf.